Hvornår kan investorer forvente et markedsopsving? Det gennemgår Fisher Investments Norden

Udgivet den 10-01-2023  |  kl. 19:55  |  

Bear-markeder kan være frygtelige at gennemgå, og de fleste investorer bliver fortvivlede over at se, at deres portefølje er faldet med 20 % eller mere. De svingninger, der på godt og ondt går hånd i hånd med at investere i aktier, er ikke altid nemme at håndtere, men vi anbefaler investorer at tænke langsigtet. Bear-markeder er nemlig en naturlig del af markedscyklussen og langsigtet investering. Faktisk så er bear-markeders fald indregnet i aktiers langsigtede gennemsnitlige annualiserede afkast på ca. 10 %. Det er derfor vigtigt at understrege, at når aktierne falder - selv når de falder meget - så kommer markedet sig altid igen, når nye højder og fortsætter med at stige. Lige meget hvor omfattende et bear-marked har været, så har det efterfølgende bull-marked næsten altid været både længere og større. Husk derfor på, at en af de vigtigste måder at få succes med langsigtede investeringsstrategier er at udnytte de markedsafkast, der opstår i forbindelse med markedsopsving.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Hvordan kan man vide, om et bear-marked er ved vejs ende? Og, endnu vigtigere, bør du tilpasse din portefølje, hvis du tror, at et nyt bull-marked er lige om hjørnet? I denne artikel vil Fisher Investments Norden gennemgå, hvad man typisk kan lære af ændringer i investorstemningen og hvilke faldgruber, man bør undgå omkring bear-markeders bund. Vi forklarer også, hvorfor det nogle gange er bedst at gå i modsat retning for at drage fordel af det, andre ikke kan få øje på.

Er negativ investorstemning et godt tegn?

Når bear-markeder er tæt på deres lavpunkt - eller bund - er stemningen blandt investorer oftest allerværst. Fisher Investments' grundlægger Ken Fisher har kaldt dette fænomen for "tillidsforladt pessimisme", og det beskriver en stemning blandt investorer, hvor der opstår et overdrevent fokus på pessimisme og dårlige nyheder, så gode nyheder og nøgletal i økonomien til gengæld bliver ignoreret. Tillidsforladt pessimisme kan få nogle investorer til at sælge deres aktier for at undgå yderligere tab. Men i modsætning til hvad de fleste tror, så begynder markedsopsving ofte, når økonomien har det allerværst, og at beholde ens investeringer i perioder med dårlig investorstemning gør, at man er bedre stillet i forhold til at tjene på et kommende opsving.

Fisher Investments Norden ved, at når investorers forventninger er så lave, som de f.eks. er i dag, kan selv små positive økonomiske udviklinger skabe de rette betingelser for et tilbagespring. Som den berømte investor John Templeton har sagt: "Bull-markeder fødes under pessimisme, stiger under skepsis, modnes under optimisme og dør under eufori". Dårlig investorstemning kan bane vejen for et nyt bull-marked på samme måde, som overdreven begejstring kan indikere et kommende krak. En rigtig dårlig stemning blandt investorer kan være en stærk indikator på, at et bear-marked er ved at være overstået.

Det er også vigtigt at vide, at bear-markeder ofte er kortere, end man tror. I gennemsnit tager det f.eks. markedet en måned at nå bunden, når det først er faldet med 20 %. Og der går gennemsnitligt 26 måneder fra markedets toppunkt til dets genopretning.[i] Fisher Investments Nordens erfaring viser desværre, at når stemningen forværres under en markedsnedgang kan mange investorer slet ikke forestille sig, at der vil komme en genopretning, hvilket får dem til at handle overilet og risikere deres langsigtede investeringer.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

At forsøge at gætte det nøjagtige vendepunkt er et håbløst foretagende

Det er umuligt at udpege et nyt bull-markeds nøjagtige begyndelse. Det er værd at bemærke, at selvom nogle af de værste dage på de globale aktiemarkeder ligger omkring markedets bund, så ligger nogle af de bedste dage ofte tæt omkring de værste. For langsigtede investorer er det derfor ofte en god ide at beholde deres investeringer under markedsnedgange og fastholde deres langsigtede strategi for ikke at gå glip af det næste opsving. Som beskrevet, når der sker store fald på markedet, kan investorer blive fristet til at reagere på en uhensigtsmæssig måde, f.eks. ved at sælge ud af aktier. Fisher Investments Norden advarer om, at selv om dette kan være en lettelse på kort sigt, så vil det sandsynligvis forårsage tab på lang sigt. Hvis du sælger ud på det forkerte tidspunkt, får du muligvis ikke del i markedets opsving, medmindre du køber dig ind igen på det helt rigtige tidspunkt - hvilket er utroligt svært.

Siden slutningen af 1991 er MSCI World-indekset vokset med ~504 %, med en årlig vækst på 6,2 %. Dette omfatter alle bear-markeder og korrektioner i denne periode. Men en investor, der er gået glip af de ti bedste handelsdage, har nu kun et kumulativt afkast på ~236 % - det er en enorm forskel! Hvis man er gået glip af 50 af de bedste handelsdage i denne 30-årige periode, ryger det kumulative afkast helt ned på 0 %.[ii] Da de her dage historisk set ligger meget tæt på begyndelsen af et bull-marked, er det for risikabelt at gå glip af dem.

Opsvinget er på vej - gå ikke glip af det

Her hos Fisher Investments Norden ved vi, at det ikke altid er let at være en succesfuld langsigtet investor - hvis det var, ville alle være det! Men det kan være en fordel for investorer at forstå de typiske stemnings- og markedsmønstre i løbet af et bear-marked for at stå stærkt i forhold til en genopretning. Tag f.eks. 2022. Den udbredte frygt for krigen i Ukraine, den aftagende økonomiske vækst, inflationen og de kinesiske COVID-nedlukninger (blandt andet!) har fået investorer til at tvivle på, at et markedsopsving er muligt. Negative investorer vælger at ignorere virksomhedernes robuste indtjening, aftagende flaskehalse i forsyningskæden og robuste bankudlån, mens de (fejlagtigt) fokuserer på negative drivkræfter som centralbankernes renteforhøjelser og den høje inflation. Hos Fisher Investments Norden advarer vi mod at blive offer for tillidsforladt pessimisme. For uanset om det allerede er begyndt eller stadig er undervejs, så kommer der et nyt bull-marked - og markedet har det med at belønne tålmodige investorer.

Følg med i de seneste markedsnyheder og -opdateringer fra Fisher Investments Norden i Danmark:

Fisher Investments Norden er det navn, som Fisher Investments Luxembourg, Sàrl driver virksomhed under i Danmark ("Fisher Investments Norden"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl er et anpartsselskab, som er etableret i Luxembourg, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments Europe, og som er registreret i det luxembourgske selskabsregister, Registre de Commerce et des Sociétés (RCS), under selskabsregistreringsnr. B228486. Fisher Investments Europe reguleres af det luxembourgske finanstilsyn, Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF"), og har hjemstedsadresse på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe uddelegerer visse aspekter af den daglige investeringsrådgivning, porteføljeforvaltning og handelsfunktionerne til de tilknyttede virksomheder.

Dette dokument udgør Fisher Investments Europe's generelle holdninger og skal ikke betragtes som værende personlig investerings- eller skatterådgivning. Ej heller afspejler det kundens resultater. Der gives ingen garanti for, at Fisher Investments Europe fortsat vil have disse holdninger, og de kan til enhver tid ændre sig baseret på nye oplysninger, nye analyser eller nye overvejelser. Der er intet i dette dokument, som udgør en anbefaling eller estimat om markedsforholdene. Dette dokument er alene vejledende. De aktuelle og fremtidige markeder kan afvige markant fra det heri angivne. Der er endvidere ingen garanti for, at antagelserne anført i illustrationerne heri, er nøjagtige.

[i] Kilde: Global Financial Data, FactSet↩

[ii] Kilde: FactSet, pr. 15/02/2022. S&P 500-indeks, samlet afkast, dagligt, fra 01/01/1988 til 31/12/2021.↩

Udgivet af: Fisher Investments Norden


Fisher Investments Nordens billede

Fisher Investments Norden gennemgår de seneste investerings-nyheder, som du bør kende til

Fisher Investments Norden hjælper NPinvestor.dk's læsere med at undgå kognitive og adfærdsmæssige skævheder, der ofte forhindrer investorer i at nå deres langsigtede mål.

Hos Fisher Investments Norden forstår vi investorers forskellige behov og bekymringer, og vi gør vores ypperste for at hjælpe dem med at nå deres økonomiske mål og pensionsmål. Med flere årtiers erfaring og en global tilgang til investering gennemgår Fisher Investments Norden markedsforholdene på NPinvestor.dk for at hjælpe investorer med at finde rundt i finansielle nyheder og markedsaktivitet.

Hos Fisher Investments Norden ved vi, at et af de mest udfordrende aspekter ved investering er bibeholde disciplinen på trods af ustabilitet på markedet. Markedsustabilitet kan udløses af store finansielle nyheder og begivenheder, eller helt uden grund. Disse udsving kan vise sig at være udfordrende for selv de mest kyndige investorer.

Gennem årene har Fisher Investments Norden oplevet mange tilfælde, hvor investorer har haft svært ved at holde fast i deres langsigtede investeringsstrategi i perioder med ustabilitet. Selvom denne frygt er normal, kan det være potentielt skadeligt at reagere på den uden et væsentligt grundlag. Vi mener, at alle investorer kan åbne op for større muligheder, når deres beslutninger er drevet af logik frem for følelser.
 

Hvordan kan investorer reducere deres mulighed for at få langsigtet afkast? Fisher Investments Norden gennemgår almindelige investeringsfejl

På flere forskellige måder, men almindeligvis ved at forveksle begyndelsen på et kortsigtet fald med en langvarig nedgang. I de tilfælde reagerer investorer ofte på markedsnyheder ved at foretage en potentielt dyr porteføljehandel i stedet for at holde sig til deres langsigtede plan. Som Fisher Investments Nordens historiske gennemgang bekræfter, kan det have katastrofale følger at lade følelser påvirke investeringsbeslutninger.
 

Hvad kan investorer gøre for at undgå at begå sådanne fejl? Fisher Investments Norden gennemgår, hvordan man træffer fornuftige beslutninger

En af de bedste måder at klare sig igennem markedsustabilitet på er efter vores mening at få større viden om den og om, hvordan man håndterer den. Fisher Investments Norden gennemgår de seneste finansielle nyheder og giver solide og aktuelle kommentarer, der er designet til at hjælpe investorer med at forstå de negative kognitive skævheder og adfærdsmæssige problemer, der kan opstå som reaktion på daglige økonomiske begivenheder. Vi håber, at dette indhold, sammen med vores unikke indsigt i markedsbevægelser, leveret gennem NP Investor kan hjælpe investorer med at træffe klare beslutninger. 

Ønsker du dig en større forståelse af finansielle nyheder og begivenheder, eller hvordan tilsvarende markedsustabilitet kan påvirke din investeringsplanlægning, så sørg for at vende tilbage regelmæssigt for at læse Fisher Investments Nordens gennemgange og indsigt. Du kan også spørge efter Fisher Investments Nordens tilbud til investorer ved at besøge vores hjemmeside.

Følg Fisher Investments Norden for at få de seneste markedsnyheder og opdateringer. Følg os på:

•    Facebook
•    Twitter
•    LinkedIn

Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab, og der er ingen garanti for, at den investerede kapital betales tilbage hverken helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og giver ingen pålidelig indikation om fremtidige resultater.
 

Læs mere på: www.fisherinvestments.com/da-dk