Virkelighed vs. hype: Fisher Investments Nordens gennemgår grøn energi

Udgivet den 03-04-2024  |  kl. 19:59  |  

På trods af de seneste års hype om grøn energi, har sektorens aktier ikke klaret sig ret godt.[i] Fisher Investments Norden mener, at årsagen til det er, at indtjeningen i grøn energi ikke levede op løfterne - hypen levede altså ikke op til virkeligheden. Ifølge os viser det, hvor vigtigt det er at basere ens investeringstemaer på mere end blot tidens største overskrifter.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Figur 1 viser, hvordan aktier i grøn energi steg kraftigt i tiden op til - og de første par måneder efter - valget af Joe Biden som USA's præsident i 2020. Det skete, da de økonomiske kommentatorer vi følger, lovpriste udsigterne til en Green New Deal - der angiveligt skulle sætte gang i massive investeringer i infrastruktur i USA med henblik på en massiv omstilling væk fra fossile brændstoffer - og flere initiativer fra den Europæiske Union med sigte på drivhusgasneutralitet.

Figur 1: "Grønt" er ikke altid rentabelt

Kilde: FactSet, pr. 5/2/2024. S&P Global Clean Energy afkast med nettoudbytte, 31/1/2019-31/1/2024.

Fisher Investments Norden oplevede, at mange kommentatorer argumenterede for, at statslig opbakning - og tilskud - ville sætte gang i et økonomisk paradigmeskifte i stil med den industrielle revolution. Vi så artikler, der konkluderede, at de faldende omkostninger til sol- og vindenergi og batterier gjorde, at de nu kunne konkurrere med kulstofbaserede brændstoffer, som snart ville blive helt erstattet af grøn energi. Som Figur 1 viser, kan man kortvarigt se den optimisme på aktiemarkedet i midten af 2020. Men efter den stigning er grønne aktier faldet kraftigt i løbet af de sidste tre år.

Hvorfor har afkastet været så skuffende? Selvom vi ikke er imod grøn energi, viser vores analyser, at aktiemarkederne reagerer mest på forskellen mellem, det der forventes og virkeligheden. På den baggrund mener Fisher Investments Norden, at forventningerne til ren energi voksede sig alt for store. Selvom grøn energi nogle gange kan være billigere end fossile brændstoffer, er elproduktion fra vind og sol stadig meget uregelmæssig - og energilagringssystemer i stor skala (f.eks. batterier, pumpekraftværker, m.m.), der sikrer en stabil elforsyning, er ikke pålidelige nok endnu - hvilket øger omkostningerne.[ii] Derfor afhænger mange ren energi-projekter af tilskud for at blive bygget - og forblive i drift.[iii] Så Fisher Investments Nordens erfaring og analyser viser, at grøn energis økonomi afhænger af politisk opbakning - og den kan være usikker.

Biden-regeringens Build Back Better Plan kom med forslag til omfattende tiltag inden for grøn energi, da den blev fremlagt i 2020. Men den faldt stort set fra hinanden - mange dele af forslaget blev skrottet eller udvandet betydeligt.[iv] Men den del, der blev indført i 2021, var Bidens Infrastructure Investment and Jobs Act, der udgjorde mindre end en tredjedel af det oprindelige forslag på 2 billioner dollars - og de nu omkring 550 milliarder afsatte dollars skal fordeles over fem år.[v] Det er penge, der endnu ikke er brugt, og kan blive annulleret af Kongressen på et senere tidspunkt. Det betyder, at den finansiering ikke er garanteret.

Se også på den britiske regerings indsats for at udvikle den nuværende off shore kapacitet fra havvindmøller. I september afholdt de en auktion over kontrakter, der skulle generere 5 gigawatt elektricitet fra havvindmølleparker over 15 år til 44 pund pr. megawatt-time.[vi] Men der var ingen bud, da vindmølleproducenterne mente, at priserne var for lave til, at det kunne betale sig for dem.[vii] Selvom regeringen siden har hævet prisen til 73 pund per megawatt-time og vil genåbne auktionen i marts, mener vi, at de stigende omkostninger ved vindkraft viser de udfordringer, som sektoren for grøn energi står over for.[viii]

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Et andet eksempel fra USA er, at verdens største producent af havvindmølleparker annoncerede en nedskrivning på 4 milliarder dollars på aflyste projekter ud for østkysten i november sidste år på grund af forsinkelser i forsyningskæden og højere renter.[ix] Fisher Investments Nordens analyse viser, at når disse projekter finansieres af private virksomheder, er mange af dem kreditfølsomme. Ifølge os har området været præget af netop den dårlige kombination de sidste par år: Hurtigt stigende renter og en overdreven hype om grønne aktiers potentiale.

Det kan dog sagtens lykkedes på længere sigt. Det er muligt, at den globale økonomi er helt dekarboniseret i 2050. Teknologiske fremskridt kan også gøre grøn energi mere stabil økonomisk set. Men ifølge vores analyser ser aktierne kun 3-30 måneder frem i tiden, og i løbet af den periode tvivler vi på, at energiomstillingen vil være helt gennemført.

Ud over usikre offentlige prisfastsættelser og budgetoverskridelser kan det tage år at få de nødvendige tilladelser - især når det skal gå gennem flere offentligt instanser. Fisher Investments Nordens analyser viser ofte, at jo større (og mere virkningsfuldt) projektet er, jo længere tid tager det også. Og så er der ikke engang taget højde for lokal - og højlydt - modstand, som efter vores erfaring kan give yderligere forsinkelser på b.la. rets- og miljøområdet. Mange sol- og vindprojekter løber ofte ind i en "ikke i min baghave"-mentalitet, som tvinger udviklerne til helt at droppe dem.[x] Desuden er behovet for kobber og andre metaller, der er nødvendige for elektrificeringen, så stort, at det vil kræve mange års minedrift at opfylde det.[xi]

Og en faktor, der måske er endnu mere afgørende: De statslige planer for grøn energi ikke er hemmelige - de cirkulerer jævnligt i nyhederne, hvor deres mulige indvirkning også bliver diskuteret grundigt. Og ifølge vores analyse prissætter markederne almindeligt kendte oplysninger med det samme - almen viden giver derfor ikke nogen markedsfordel. Derfor mener vi, at når man baserer ens investeringer på forsidemateriale, svarer det til at følge flokken. Fisher Investments Norden mener, at for at slå mængden, skal man hellere spørge sig selv: Hvad ved du, som andre ikke ved, om faktorer, der sandsynligvis vil udvikle sig i de næste 3-30 måneder?

Følg med i de seneste markedsnyheder og -opdateringer fra Fisher Investments Norden i Danmark:

Fisher Investments Norden er det navn, som Fisher Investments Luxembourg, Sàrl driver virksomhed under i Danmark ("Fisher Investments Norden"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl er et anpartsselskab, som er etableret i Luxembourg, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments Europe, og som er registreret i det luxembourgske selskabsregister, Registre de Commerce et des Sociétés (RCS), under selskabsregistreringsnr. B228486. Fisher Investments Europe reguleres af det luxembourgske finanstilsyn, Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF"), og har hjemstedsadresse på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe uddelegerer visse aspekter af den daglige investeringsrådgivning, porteføljeforvaltning og handelsfunktionerne til de tilknyttede virksomheder.

Dette dokument udgør Fisher Investments Europe's generelle holdninger og skal ikke betragtes som værende personlig investerings- eller skatterådgivning. Ej heller afspejler det kundens resultater. Der gives ingen garanti for, at Fisher Investments Europe fortsat vil have disse holdninger, og de kan til enhver tid ændre sig baseret på nye oplysninger, nye analyser eller nye overvejelser. Der er intet i dette dokument, som udgør en anbefaling eller estimat om markedsforholdene. Dette dokument er alene vejledende. De aktuelle og fremtidige markeder kan afvige markant fra det heri angivne. Der er endvidere ingen garanti for, at antagelserne anført i illustrationerne heri, er nøjagtige.

 

[i] Kilde: FactSet, pr. 14/2/2024. Udsagnet er baseret på afkast fra S&P Global Clean Energy Index, 31/12/2020-31/12/2023.

[ii] "Energy Storage for Electricity Generation," Staff, US Energy Information Administration, 28/8/2023.

[iii] "Federal Financial Interventions and Subsidies in Energy in Fiscal Years 2016-2022," Staff, US Energy Information Administration, 1/8/2023.

[iv] "Build Back Better Act," Staff, Ballotpedia, tilgået 5/2/2024.

[v] "Infrastructure Investment and Jobs Act of 2021," Staff, Ballotpedia, tilgået 5/2/2024.

[vi] "'Biggest Clean Energy Disaster in Years': UK Auction Secures No Offshore Windfarms," Jillian Ambrose, The Guardian, 8/9/2023.

[vii] Ibid.

[viii] "UK to Offer Wind Developers Significantly Higher Electricity Prices," Irina Slav, OilPrice.com, 16/11/2023.

[ix] "Orsted Cancels Two New Jersey Offshore Wind Projects, Takes $4 Billion Writedown", Catherine Clifford, CNBC, 1/11/2023.

[x] "US Counties Are Blocking the Future of Renewable Energy: These Maps, Graphics Show How," Elizabeth Weise, Stephen J. Beard, Suhail Bhat, Ramon Padilla, Carlie Procell og Karina Zaiets, USA Today, 4/2/2024.

[xi] "Copper Is Critical to Energy Transition. The World Is Falling Way Behind on Producing Enough," Bob Woods, CNBC, 27/9/2023.

Udgivet af: Fisher Investments Norden


Fisher Investments Nordens billede

Fisher Investments Norden gennemgår de seneste investerings-nyheder, som du bør kende til

Fisher Investments Norden hjælper NPinvestor.dk's læsere med at undgå kognitive og adfærdsmæssige skævheder, der ofte forhindrer investorer i at nå deres langsigtede mål.

Hos Fisher Investments Norden forstår vi investorers forskellige behov og bekymringer, og vi gør vores ypperste for at hjælpe dem med at nå deres økonomiske mål og pensionsmål. Med flere årtiers erfaring og en global tilgang til investering gennemgår Fisher Investments Norden markedsforholdene på NPinvestor.dk for at hjælpe investorer med at finde rundt i finansielle nyheder og markedsaktivitet.

Hos Fisher Investments Norden ved vi, at et af de mest udfordrende aspekter ved investering er bibeholde disciplinen på trods af ustabilitet på markedet. Markedsustabilitet kan udløses af store finansielle nyheder og begivenheder, eller helt uden grund. Disse udsving kan vise sig at være udfordrende for selv de mest kyndige investorer.

Gennem årene har Fisher Investments Norden oplevet mange tilfælde, hvor investorer har haft svært ved at holde fast i deres langsigtede investeringsstrategi i perioder med ustabilitet. Selvom denne frygt er normal, kan det være potentielt skadeligt at reagere på den uden et væsentligt grundlag. Vi mener, at alle investorer kan åbne op for større muligheder, når deres beslutninger er drevet af logik frem for følelser.
 

Hvordan kan investorer reducere deres mulighed for at få langsigtet afkast? Fisher Investments Norden gennemgår almindelige investeringsfejl

På flere forskellige måder, men almindeligvis ved at forveksle begyndelsen på et kortsigtet fald med en langvarig nedgang. I de tilfælde reagerer investorer ofte på markedsnyheder ved at foretage en potentielt dyr porteføljehandel i stedet for at holde sig til deres langsigtede plan. Som Fisher Investments Nordens historiske gennemgang bekræfter, kan det have katastrofale følger at lade følelser påvirke investeringsbeslutninger.
 

Hvad kan investorer gøre for at undgå at begå sådanne fejl? Fisher Investments Norden gennemgår, hvordan man træffer fornuftige beslutninger

En af de bedste måder at klare sig igennem markedsustabilitet på er efter vores mening at få større viden om den og om, hvordan man håndterer den. Fisher Investments Norden gennemgår de seneste finansielle nyheder og giver solide og aktuelle kommentarer, der er designet til at hjælpe investorer med at forstå de negative kognitive skævheder og adfærdsmæssige problemer, der kan opstå som reaktion på daglige økonomiske begivenheder. Vi håber, at dette indhold, sammen med vores unikke indsigt i markedsbevægelser, leveret gennem NP Investor kan hjælpe investorer med at træffe klare beslutninger. 

Ønsker du dig en større forståelse af finansielle nyheder og begivenheder, eller hvordan tilsvarende markedsustabilitet kan påvirke din investeringsplanlægning, så sørg for at vende tilbage regelmæssigt for at læse Fisher Investments Nordens gennemgange og indsigt. Du kan også spørge efter Fisher Investments Nordens tilbud til investorer ved at besøge vores hjemmeside.

Følg Fisher Investments Norden for at få de seneste markedsnyheder og opdateringer. Følg os på:

•    Facebook
•    Twitter
•    LinkedIn

Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab, og der er ingen garanti for, at den investerede kapital betales tilbage hverken helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og giver ingen pålidelig indikation om fremtidige resultater.
 

Læs mere på: www.fisherinvestments.com/da-dk